Topná sezóna

10.8. 2020 (Aktualizováno: 7.5. 2021)Klára Zuzčaková947x

Září – žádné babí léto, ale sychravý podzim. Ve svém bytě se choulíte do teplého svetru a s vírou, že už se začalo topit saháte na studený radiátor, který je vám momentálně platný jak mrtvému zimník. S poznámkou „proč už se, sakra, netopí“, natahujete vlněné ponožky, abyste se zahřáli.

V květnu přijde ovšem pravý opak. S nadšením otevíráte okna a pouštíte do bytu sluneční paprsky. Denní teplota stoupá přes 20°C, ale topení sálá jako o život. Kroutíte nad tím hlavou. 🤷‍♀️

Zahájení a konec topné sezóny se řídí pravidly stanovenými  vyhláškou Ministerstva průmyslu a obchodu. Dle této vyhlášky začíná otopné období 1. září a končí 31. května následujícího roku. Tyto dané termíny ale neznamenají, že topit se začne hned 1.9. a skončí až 31.5.

Dle platné vyhlášky z roku 2007 se dodávka tepelné energie zahájí v otopném období tehdy, když průměrná denní teplota venkovního vzduchu poklesne pod +13°C ve dvou po sobě následujících dnech a podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení této teploty nad +13°C pro následující den. Nejedná se o plošné ukazatele teploty, ale o průměrnou teplotu vzduchu v určité lokalitě.

V případě, že po zapnutí nebo vypnutí topení průměrná teplota vzduchu klesne pod popř. stoupne nad zmiňovaných 13°C, dodávka energie se opět obnoví nebo zastaví.

Pokud by ovšem chladné počasí nastoupilo mnohem dříve nebo se vám zdálo, že je již teplo a topit se nepotřebuje, je možnost podat žádost u svého dodavatele tepla o dřívější  zapnutí nebo pozdější vypnutí topení.

Můžeme tedy jen doufat, aby si s námi počasí v letních měsících nehrálo jako kočka s myší a žádné žádosti o zapnutí topení nebylo nutné zasílat. 🙂

Zaujali jsme Vás?

Sdílejte nás dalším

Zůstaňte s námi v kontaktu

Každý měsíc posíláme souhrn ve kterém Vám sdělujeme zajímavé informace ze správy nemovitostí. Věříme, že Vás zaujmeme a pokud ne, můžete se kdykoliv odhlásit.